Gentlemannatjuven

Förväntar mig att nästa milkshake ska smaka…bättre!

Varför växer SD i opinionen?

Brun bild av vit skjorta med brun slips och text om Sverigedemokraterna

Den gängse vänsteranalysen av fenomenet med Sverigedemokraternas växande stöd i opinionen är att 20 procent av svenska folket har gått och blivit rasister. Jag tror att den analysen är felaktig. Självklart är det så att det finns riktiga rasister i SD:s led, men jag tror inte att det egentligen är det det handlar om. Jag tror istället att det handlar om en långt utdragen protest mot globaliseringens konsekvenser.

Vi har i Sverige en stor del av befolkningen, mestadels boende på landsbygden, som inte har sett sin levnadsstandard öka på flera decennier. För trettio år sedan kunde folk lämna gymnasiet och skaffa ett bra jobb med en medelklassinkomst, få en medelklassbostad och försörja en medelklassfamilj på inkomsten. I dag är det betydligt svårare att göra samma sak. I många fall har folk sett sina inkomster halveras samtidigt som de läser i tidningarna om klippare som tjänar miljoner på finansmarknaderna. Det är självklart att de då blir förbannade.

Samtidigt så har politikerna sjungit globaliseringens lov och talat om för befolkningen att i den nya globala ekonomin kommer alla deras problem att lösas:

-Inte nog med att globaliseringen kommer att lyfta fattigdomen i tredje världen, den kommer också att göra era liv rikare. Skulle det mot förmodan uppstå problem så kommer ni hursomhelst att bli kompenserade och ni kan omutbildas på statens bekostnad.

Varför växer SD?

Det är i glappet mellan den här retoriken och den reella verklighet som folk ser som populismen växer. När folk röstar på SD så tror jag att de egentligen skickar en bajsmacka till politikerna och deras snack om hur bra allt ska bli. De vet ju att det inte stämmer.

Det är det här jag tror är svaret på SD:s opinionssiffror mycket mer än rasism. Det som har hänt under senare år är att politikerna har lämnat en stor del av befolkningen utanför. Partierna i mitten, som traditionellt sett har tillvaratagit de här människornas intressen, har inte kunnat göra något när den rikaste procenten har sugit åt sig hela samhällets tillväxt samtidigt som den här tredjedelen har lämnats i sticket.

Det sägs ofta från vänsterkanten att SD är ett högerparti, men tittar man mer noggrannt på politiken så är det inte det. Tar man bort rasismen från SD:s partiprogram så är det i själva verket svårt att se skillnad på deras politik och Vänsterpartiets. De har samma kritiska hållning till internationella kapitalströmmar och samarbetsorganisationer som EU. De gillar inte internationella valutafonden och NATO och de har bägge två ett illa dolt förakt för den styrande utbildade eliten. Likheterna mellan SD och V är betydligt större än skillnaderna.

Enligt mig så handlar SD:s opinionssiffror mer om disillusionerade människor som inte känner att de blir hörda och ser livet sjunka ner i fattigdom än om rasism och främlingsfientlighet (även om det naturligtvis också finns i SD:s led). Mitt råd till journalistkåren är därför att börja i den här änden och låta bli att behandla SD som rasister och se dem som de populister de egentligen är. Då kan vi äntligen få en ärlig debatt om deras sätt att se på världen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on July 12, 2017 by in Uncategorized.

Navigation

%d bloggers like this: